RAPPORT OM THE GOOD TALENTS FÅR PRIS
30 June, 2016
NÄRINGSLIV OCH UNGA I UNIK WORKSHOP
20 October, 2016

The Good Talents program Summer Talents, genomfördes för andra året i rad tillsammans med Botkyrka kommun. I Summer Talents får unga mellan 16 och 18 år skapa och genomföra en egen samhällsentreprenöriell idé som sitt sommarjobb.

Under tre veckor fick deltagarna en intensiv utbildning inom ledarskap, teambuilding, grupputveckling, socialt entreprenörskap, idéutveckling och även testa att gå från idé till handling. Alla arbetade med en idé som de på mindre än tre veckor tog fram, utvecklade och genomförde. Idéerna som utvecklades handlade om aktiviteter och lösningar på Botkyrkas hållbarhetsutmaningar dvs. de utvecklar sitt närområde och kommun på olika sätt! Sista dagen avslutades med ett öppet event där alla fick presentera sina idéer inför olika inbjudna gäster från kommunen.

Vad för slags idéer utvecklades?

BOTKYRKAS BIG 5

Vilka platser är det som människor inte känner till men som är häftiga att besöka i Botkyrka? Vilka saker finns att göra eller vilka gömda restauranger/caféer/kiosker finns och som kanske har den bästa maten, men som det inte pratas om? Det var frågor som en grupp arbetade med för att kunna visa upp och lyfta fram Botkyrkas outforskade men grymmaste platser. Det gjorde de genom att konceptutveckla och producera en broschyr över Botkyrkas fem respektive tre grymmaste platser att se eller besöka, utifrån ungas perspektiv. Broschyren delades ut på eventet och blev genast uppskattad.

Några jobbade även med idéer som handlade om att skapa ett dialogforum mellan politiker och ungdomar för att få politiker att lyssna mer på ungdomar. En annan idé handlade om att utveckla en hemsida för att kunna visa ungdomar vilka jobb och utbildningsmöjligheter som finns, framför allt de yrken man kanske inte känner till när man går ut gymnasiet. Debattduellen är också en idé som utvecklades under Summer Talents, och handlar om att skapa en retorikutbildning för ungdomar som vill bli bättre på att tala inför folk och argumentera för idéer.

SUMMER TALENTS EXHIBITION

En grupp arbetade med eventkoordinering av Summer Talents avslutningsevent. På eventet presenterades alla deltagares idéer inför inbjudna gäster där press, media, politiker, familjer och vänner deltog. Bland annat fanns tidningen Mitt i, Sveriges radio och flera av Botkyrka kommuns folkvalda politiker på plats under eventet. Här är två av reportagen som skrevs:

jättepizza summertalents

 

Några röster från Summer Talents

IMG_4184

”Under Summer Talents har jag lärt mig mer om aktivt lyssnande och vad det innebär, om hur man kan planera för att på bästa sätt genomföra en idé och att jobba tillsammans med nya människor med samma idé. Det bästa har varit hela kursen i sig, jag kan inte välja ut något som har varit bäst. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle ha det här som sommarjobb!

I framtiden vill jag jobba med något som jag verkligen trivs med. Gärna inom företagande och idéutveckling. Att vara med i Summer Talents har varit en bra guide för att komma fram till vad jag vill göra.

Silvia Steifo, Summer Talents 2016

 

 

IMG_4185”Under Summer Talents har jag lärt mig att våga gå utanför min komfortzon. Jag har också lärt mig att samarbete är det viktigaste för framgång, och jag har insett att det finns många ambitiösa och goda människor med stora drömmar i Botkyrka.
Det bästa med Summer Talents är processledarna och deltagarna. Jag känner att jag har bondat bra med alla och jag inspireras av alla deltagare och deras unika sidor. Det känns som att jag har skaffat vänner för livet här.

I framtiden vill jag bli en framgångsrik entreprenör. Det är tack vare The Good Talents som jag har förstått vad det innebär att vara entreprenör, och har förstått att det är det jag vill bli.”
Bryan Tell, Summer Talents 2016

 

Flera av deltagarna har gått vidare med sina idéer som de nu vidareutvecklar i The Good Talents ettåriga program Expedition Botkyrka. Vi är jätteglada över att ha fått varit med och utbilda och stötta alla grymma ungdomar i att utforska sitt eget ledarskap och utveckla kreativa idéer. Vi ser med stor spänning fram emot att följa era idéer och tackar för era fantastiska insatser.

Här finns ytterligare intervjuer med några av deltagare från årets Summer Talents http://botkyrkasommar.tumblr.com/page/2

Vi vill även tacka våra fantastiska process och projektledare Marlene & Amalia för ett enastående arbete!

    IMG_4282DSC02224 DSC02240  DSC02246  DSC02269  DSC02281 DSC02291 DSC02305  DSC02309 DSC02310 IMG_4272I