MENTORER SÖKES TILL UNGA TALANGER
3 February, 2017
EN PERFEKT MATCH MELLAN MENTOR OCH ADEPT
1 March, 2017

På torsdag är det äntligen dags för årets första mentorsträff i vårt program i Botkyrka! Tjugo förväntansfulla ungdomar kommer att träffa tjugo minst lika förväntansfulla mentorer.

I förra veckan samlades de blivande mentorerna och vi hade en kort utbildning i vad det betyder att vara mentor och på vilket sätt en mentorer kan möjliggöra så mycket som möjligt för ungdomarna. En tidigare deltagare, Zulker,  skickade ett brev om vad hans mentor, William, hade betytt för honom.


“Hej alla på The Good Talents och alla blivande mentorer! Och salut till dig, King William, som är min mentor och motivationskälla.

Jag heter Rahman Zulker Nine, ni kan kalla mig Zulker eller Nine. Jag går på Thoren Business School och läser Natur-Entreprenörskap. På min skola har man praktik i totalt ca 8 veckor. När jag bytte till min skola från en annan i november förra året skulle jag på praktik direkt, och visste inte hur jag skulle fixa en praktikplats så snabbt. Som vanligt gick jag hem och satte mig och funderade på det, och helt plötsligt kom en bild på William fram i min hjärna. Eftersom han pluggade på universitet och jobbade, så tänkte jag att han har säkert större nätverk än vad jag hade då. På en gång skickade jag iväg ett sms till ”King William Appelgren” som han heter på min mobil, om att jag behöver en praktikplats så snabbt som möjligt, nästa dag hör han av sig med en praktikplats till mig. Alla klasskamrater frågade hur jag kunde fixa en praktikplats så snabbt, jag sa till dem att jag har kontakt med kungen, så klart blev de förvirrade. Nej, inte Carl XVI Gustaf, utan King William.

Jag lärde känna William genom The Good Talents program Expedition Botkyrka, första gången jag träffade honom tänkte jag att han ser ut som att vara modell men ingen rådgivare, vad gör han här?

Jag var nervös och redo att ta emot massa kritik och negativa kommentarer, det visade sig att jag hade fel. Han satt och lyssnade på min idé och blev fascinera över den, han sa ”shit, vilken grymt idé du har, den är tung” och gav mig massa goda råd efteråt, min käke droppade ner på marken samtidigt som jag kände väldigt positiv och energirik, min drivkraft höjdes till max.

Han menade verkligen det han sa, jag kunde se det på honom, hans energinivå och sättet han sa det på fick mig att känna det. Det som William gjorde bra var att han först gav mig positiva kommentarer som fick mig att vara lugn och känna mig bra, sedan sa han vad jag kan göra bättre.

Jag var inte intresserad av att ta någon av rådgivarnas kontaktinformation, men som tur är gav William sina kontaktuppgifter till mig ändå. Jag tvekade inte att höra av mig till honom när jag behövde hjälp, än idag så gör jag inte det. För jag vet att han är en av personerna jag kan vända mig till för att få goda råd, han kommer inte döma mig eller mina tankar, istället för att säga ”nej, du tänker fel” eller försöka ändra på mina tankar så ger han mig goda råd som jag vidare jobbar med utan att tveka på. Som en kung ger order till en soldat så tar jag hans råd och gör det.”

Rahman Zulker Nine på idétävlingen 2015

Rahman Zulker Nine på idétävlingen 2015