The Good Talents Nacka
PROCESSLEDARE TILL UNIKT PROGRAM I SKÅNE
14 December, 2017
UPPDRAG: BEHOVSANALYS OCH METODUTVECKLING
2 October, 2018

Det låg spänning i juniluften den där första morgonen när vi alla samlades. Under tre veckor skulle vi, Amalia Wahlström och Marlene Wåhlstedt, ge 17 ungdomar verktygen för att förändra Botkyrka, samhället och sina egna liv. Tre veckor senare skulle de stå på scen och presentera egna affärsidéer efter att ha lärt sig om entreprenörskap, ledarskap, grupputveckling, idéutveckling och, kanske framförallt, om att tro på sig själva. Nu satt vi alla på stolarna i en cirkel i mitten av lokalen. Ingen sa ett ljud. Några sneglade blygt på varandra, andra tittade försynt ned i sina mobiltelefoner. Allt våra deltagare hade fått veta var att de fått ett sommarjobb i Socialt Entreprenörskap, förmedlat via Botkyrka kommun… Hur skulle det här gå?

Men tre veckor senare stod de, mycket riktigt, där på scenen och känslan av stolthet och beundran för utvecklingen de alla hade tagit sig igenom var total. Här kommer en liten bit av vår resa.

”Varför gör vi så många sociala övningar?”

Nästan hela den första veckan på Summer Talents var dedikerad till ett maraton av övningar som sträcker sig långt utanför vad de flesta kanske skulle vänta sig av en utbildning i socialt entreprenörskap.

Detta innebar att veckans meny för våra deltagare innehöll bl.a att i grupper tävla om vilka som kunde bygga det högsta tornet av spagettistrån och en marshmallow, under stor tidspress samarbeta i helgrupp för att ta sig över en livsfarlig flod av krokodiler, lära sig att säga ”Ja, och…” istället för ”Nej, men…”, lära sig att ge och ta emot feedback och få höra alla deltagare berätta vad de uppskattade med var och en (glädjetårar ingick i den rätten).

P1000064_BLOGG

Vi borde kanske inte ha varit så förvånade när en av våra deltagare, Robin, utbrast halvvägs in på denna vecka i, vad som kunde uppfattas som, galenskapens tecken: ”Men varför gör vi så många sociala övningar egentligen?”

Vi har sett att när individer får en ökad förståelse för sig själva och sitt samspel med andra samt känner tillhörighet och trygghet så ökar den kreativa förmågan och möjligheterna att genomföra idéer. Vi har också förstått att det mest effektiva sättet att få våra deltagare att förstå och förkroppsliga metoder som ökar kreativiteten är genom att uppleva.

Därför använder vi oss av en metodik som kallas för upplevelsebaserat lärande. Det går ut på att deltagarna först får uppleva situationer, designade för att ta fram känslor, insikter och lärdomar, och sedan efter att övningen är genomförd reflektera tillsammans kring vad som hände och vad de lärt sig.

Något i den stilen svarade vi till Robin medan han med en skeptisk min tillfälligt verkade godta vår förklaring. Men vi visste att det bästa sättet att få Robin att förstå vad vi menade var genom att låta honom uppleva det.

Kraften i att kunna utveckla och genomföra egna idéer

Under programmets andra och tredje vecka fick deltagarna, utifrån hållbarhetsutmaningar framtagna av Botkyrka kommun, skapa och genomföra sina egna idéer. Resan mot att göra idéerna till verklighet var utmanande och intensiv – det var mycket som skulle hinnas med.

Deltagarna fick lära sig om kreativa processer, hur man gör snabba prototyper och testar dem samt bli coachade av entreprenörer från näringslivet som kom på besök under en förmiddag.

På programmets näst sista dag stod samtliga deltagare på scen och pitchade sina idéer inför publik. Det var en fantastisk känsla av stolthet för oss som processledare. Vi kan bara gissa hur det måste ha känts för dem.

Innan Summer Talents genomfördes så upplevde 21,1 % av deltagarna att de kunde få en idé att bli till verklighet. I programmets slut så svarade 89 % att de kunde det. 5,3 % upplevde i början av programmet att de kunde påverka det som händer i Botkyrka. I slutet ökade den siffran till hela 69 %.

SummerTalentsSiffror

Här är idéerna som presenterades av Summer Talents deltagare:

Begagna Begagnat – Terese ville ändra hur vi ser på miljön och skräp. Hon designade ett workshopkoncept för att upcycla gammalt skräp och göra om det till smycken. På presentationsdagen fick gästerna själva upcycla smycken av bl.a. gamla hörlurar. Terese hade också designat några egna smycken som hon sålde.

Weyma Gym Food – William och Max ville inspirera Botkyrkaborna till en hälsosammare livsstil och skapade ett restaurangkoncept med hållbara och nyttiga måltider och snacks att äta före eller efter gymbesöket.

P1000134_LOW

På presentationsdagen fick gästerna prova på ett av recepten som William och Max tagit fram till restaurangkonceptet.

Botkyrkas Finest – Sara, Victoria och Donia ville öka studiemotivationen hos unga och valde att göra det på en av de största plattformarna där de unga redan befinner sig – Instagram. Kontot fylldes med intervjuer av botkyrkaungdomarnas förebilder där de fick berätta varför det är viktigt att avsluta gymnasiestudierna och satsa på betygen.

P1000095_LOW

Intentionen och strategin bakom kontot presenterades efter att Sara (till vänster) delade sin egen berättelse om hur hon såg på dagens skolsituation för unga.

Confidence & Style Sarah utvecklade ett koncept för att starta sitt eget stylingföretag. På presentationsdagen berättade Sarah sin egen gripande historia kring hur hon hade sett på sig själv som yngre och hur hon tack vare en lärare som stöttade och inspirerade henne lyckades hitta sin självkänsla. ”Jag vill vara den personen som inspirerar folk att må bra både psykiskt och fysiskt och få dem att känna sig bekväma i vad de har på sig. De ska lära sig att vara sig själva, stå upp för sig själva och inte ge upp” sa Sarah på presentationsdagen.

SummerTalents2017_P1000014_LOW

Green Vision – ett datorspel för barn för att inspirera till miljövänliga val där deltagarna Calle och Martin själva designade och kodade hela spelet. På presentationsdagen, efter att Calle och Martin hade berättat om sin arbetsprocess, fick publiken komma upp och prova spelet själva.

Namnlös

Spelet Green Vision, som Calle och Martin helt själva utvecklade på mindre än två veckor.

Summer Challenge – Robin och Jeton satte ihop dagliga träningsutmaningar åt Botkyrkaborna för att inspirera dem till en mer hälsosam livsstil. Utmaningarna, i video- och bildformat, blandades med inspirerande och motiverande quotes och spreds via ett instagramkonto.

Summer_Challenge

Behind The Success – Lukas, som redan driver företag genom instagram och har många följare, skapade ett instagramkonto där han skiftade fokuset från lyxbilar och mansions till historierna bakom framgångarna. Han valde att lyfta både kändisar samt individer i Botkyrka som inspirerar honom och andra unga till att göra världen bättre.

Summer Talents Presentationsdag – Deltagarna Louisa, Jonathan, Lovisa, Emelie och Halil ville lära sig hur man skapar och genomför ett evenemang. De fick i uppgift att planera och genomföra hela presentationsdagen där deltagarna presenterade sina idéer. Familj, vänner, politiker och journalister bjöds in, gruppen höll i namnbingo i pausen (en rolig lek för att få gästerna att prata med varandra), dryck och snacks samlades in från olika företag som ville ge ett bidrag till evenemanget och lokalen pyntades festligt.

P1000075_LOW

Gästerna har fått snacks och dryck och ska snart få se Summer Talents deltagare presentera sina arbeten.

Utanför komfortzonen

En stor del av det vi gör på Summer Talents tar deltagarna utanför deras komfortzon. Med komfortzon menar vi tillståndet där du normalt känner dig bekväm. Det är väldigt individuellt och kan se olika ut i olika områden. Du kanske till exempel känner dig trygg med att tala inför folk men inte alls bekväm när du ska lösa en matematisk gåta, medan det kan se totalt motsatt ut för någon annan. Att kliva alldeles för långt utanför komfortzonen är oftast inte så effektivt ur ett läroperspektiv då vi tenderar att bli för panikslagna för att kunna ta till oss ny information eller lära oss någonting alls.

Men genom att få deltagarna att gradvis och successivt utmana barriärerna för vad som normalt känns bekvämt så växer sig komfortzonen tillslut större och någonting som tidigare kändes omöjligt och svårt kan tillslut kännas enklare och kanske till och med lustfyllt.

Namnlös2

Under den sista veckan på Summer Talents fick vi besök av Charbél Gabro. Som integrationist, föreläsare och inspiratör var hans uppdrag att coacha våra deltagare i hur de skulle presentera sina idéer på ett så engagerande och personligt sätt som möjligt – ett otroligt viktigt verktyg att ha med sig som entreprenör, men för många även långt utanför komfortzonen.

Efter ett rörande och inspirerande tal av Charbél om hans resa mot att tro på sig själv så fortsatte dagen med en genomgång av principerna i storytelling och övningar från improvisationsteater där komfortzonerna började expandera rejält. Tillslut var det dags för deltagarna att själva få prova på att dela en personlig berättelse på scen.

Namnlös3

En av våra deltagare satt lite avskilt på en stol och såg tankfull ut. När vi pratade med honom sa han att han funderade på att dela en berättelse som han aldrig tidigare hade delat på det sättet förut, men att han tvivlade på om han vågade. Den dagen ställde han sig på scen och delade en vacker berättelse som berörde så djupt att vi fick kämpa för att hålla tårarna tillbaka. När han var klar så jublade alla i rummet. Det är en sällsynt gåva att få se en människa skina upp så mycket som han gjorde den dagen.

Att tro på sig själv är nyckeln till all framgång

En av de absolut viktigaste förutsättningarna för att kunna få en idé till verklighet är att tro på sig själv och sin egen förmåga. När vi tror på att vi kommer lyckas så ökar vår motivation och entusiasm, och det påverkar i sin tur andras tro på oss och vår idé. Men att börja tro på sig själv är inte alltid så enkelt.

När vår processledare Amalia var 14 år gammal så trodde hon att hon var dålig i skolan. På en biologilektion förändrades allt när en vikarie utbrast:

”Bra där Wahlström, du kan ju det här!”

Efter den dagen blev inget sig likt. Från och med då så trodde hon att hon kunde – och skolan blev enormt mycket enklare och roligare. Ibland börjar det just så. Att tro på sig själv börjar med att någon annan ser en. Det är just därför vi älskar att jobba med Summer Talents. Vi vill ge fler chansen att förstå vilken enorm kapacitet som finns inom dem.

”De har lyssnat och peppat på ett mycket bättre sätt än vad de flesta lärare i skolan gjort. När man vet att folk lyssnar vill man berätta mer och kan på så sätt utveckla idéer.”

Skrivet av en deltagare i Summer Talents utvärdering

Vi står inför stora, komplexa utmaningar i dagens samhälle. Vi tror att de som har de bästa lösningarna också är de som befinner sig där förändringen behöver genomföras. Framtidens hopp finns – men de behöver bli sedda för att kunna se potentialen i sig själva. Summer Talents hade aldrig kunnat genomföras utan stöd från Botkyrka kommun. Detta är ett tydligt bevis på att kommunens val av satsningar verkligen gör skillnad och kan förändra människors liv.

När årets Summer Talents startade så upplevde 68 % av våra deltagare att de kunde påverka sina egna liv här och nu. 78 % kände hopp inför framtiden. Efter att programmet avslutades svarade samtliga deltagare, alltså 100 %, ja på samma två frågor.

Programmets sista dag spenderade vi genom att sammanfatta allt vi hade lärt oss och fira våra framsteg. När vi tittade tillbaka på allt vi hade hunnit göra under de tre veckorna och skrattandes pratade om hur vi alla hade upplevt den där första junimorgonen så utbrast Robin plötsligt:

”Nu förstår jag varför vi har gjort så många sociala övningar! Annars hade det ju aldrig blivit såhär bra sammanhållning! Vi hade aldrig kunnat lära oss så mycket eller ha såhär kul tillsammans om det inte vore för det.”

Namnlös4

Jag som skrivit detta heter Amalia Wahlström och höll i 2017 års Summer Talents tillsammans med Marlene Wåhlstedt. I vanliga fall jobbar jag som kommunikatör och processledare på co-workingpalatset The Castle i Stockholm. Jag driver även en illustrationsverksamhet, Oh Yeah By Amalia, där jag bl.a. designar egna tryck och gör handmålad konst på kläder.