The Good Talents idétävling

Unga talanger i Botkyrka har utvecklat egna idéer för att lösa lokala hållbarhetsutmaningar. De tävlade med sina idéer i The Good Talents stora idétävling. Idéerna pitchades genom 6 kreativa inlägg på ett egenskapat Instagramkonto, och presenterades också här under 48 timmar. En jury bedömde idéerna och utsåg tre vinnare. Här kan du läsa bedömningskriterierna. Tävlingen pågick mellan den 2 - 4 februari 2021.

Juryn bestod av:

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun
Pearl Mody, vinnare i förra årets idétävling
Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda barnen
Mahamud Osman, head of Diversity & Inclusion på Nent Group

Priser i tävlingen:

Första pris: 10.000 kr, sponsrades av Deloitte
Andra pris: 5.000 kr, sponsrades av Pelago
Tredje pris: 3.000 kr, sponsrades av Spoon

Tävlingen var möjlig tack vare Botkyrka kommun, Botkyrkabyggen, Gålöstiftelsen, Kronprinsessparets stiftelse och Stiftelsen Mitt Alby.

Vinnare i tävlingen:

Första pris: Resan till en bättre självkänsla av Umaima Choudhary
Andra pris: B'Lady av Basmala Mansour.
Tredje pris: Teens Work av Emilia Karlsson, Hagar Amartey, Reza Khavari och Oskar Sik.

Välkommen till chatten! Skicka gärna kärlek och pepp till de grymma deltagarna i tävlingen.
Idé 1

Instaförmedlingen

Unga har svårt att få jobb idag. Arbetsgivare kräver tidigare erfarenhet, men hur ska man kunna skaffa erfarenhet när man inte ens får sitt första jobb? Därför behövs Instaförmedlingen, ett initiativ som matchar ungdomar med jobb för att ge dem deras första arbetserfarenhet. Instaförmedlingen intervjuar ungdomar och tar reda på deras styrkor och lojalitet. Kontakt med företag, organisationer och privatpersoner som behöver ung arbetskraft är nyckeln till goda matchningar mellan arbetsgivare och ung arbetskraft.

Instaförmedlingen är unik för att det är unga som hjälper unga – det gör att förmedlingen kan relatera till ungas situation och dessutom finns tillgängliga på relevanta plattformar som Instagram.

Denna idé är utvecklad av Xanlar Sayadov , Kemal Okur , Moneka Youssef, Adyan Sadkhan och Maria Youssef.

Idé 2

Let’s talk about it

Muslimska tjejer som bär slöja känner sig ofta inte inkluderade i det svenska samhället. De blir utsatta för diskriminering och blir behandlade orättvist på grund av sin tro. Organisationen ”Let’s talk about it” arbetar mot rasism, för att stötta kvinnor som bär slöja och andra som står utanför samhället. Genom föreläsningar på skolor och företag, workshops och en anti-diskrimineringsbox som skickas till företag ska föreningen minska diskriminering, öka jobbmöjligheter och bidra till förändring på arbetsplatser och i det svenska samhället i stort.

Genom ”Let’s talk about it” kan vi bygga ett Sverige för gemenskap och inkludering, både för oss och för kommande generationer.

Denna idé är utvecklad av Imaan Iman.

Idé 3

B’Lady

Skolan idag har inte möjlighet att ta vara på alla elevers tankar och kreativitet. Därför behövs B’Lady, en förening för unga kvinnor mellan 15-19 i Botkyrka. Föreningen ska på ett smart och kreativt sätt lyfta unga kvinnor i samhället och hjälpa dem att komma ut på arbetsmarknaden. Inom föreningen hålls kurser, studiebesök på olika intressanta platser, event och andra roliga aktiviteter.

B’Lady ska skapa starka band mellan kvinnor i Botkyrka, och även bygga broar mellan södra och norra botkyrka. Föreningen ska vara en säker och trygg plattform för kvinnor.

Denna idé är utvecklad av Basmala Mansour.

Idé 4

Resan till en bättre självkänsla

Självkänslan hos den unga generationen behöver stärkas. Därför behövs boken ”Resan till en bättre självkänsla” – en guide till att lära sig älska sig själv, bli målmedveten och självsäker. Boken lär ungdomar att ta ansvar, sätta mål, planera och överkomma negativa tankar. Genom att delta i bokens olika övningar och aktiviteter stärks ungas självförtroende. Resan till en bättre självkänsla ska finnas tillgänglig i skolor, främst för elever i mellanstadiet och högstadiet och därmed användas under mentorstid.

Boken hjälper och stärker eleverna på ett enkelt, effektivt och billigt sätt samt bidrar till en positiv långsiktigt effekt och en lyckad framtid.

Denna idé är utvecklad av Umaima Choudhary.

Idé 5

CoSafe UF

Människor runt om i världen insjuknar varje dag i Corona. På grund av det har pandemin belastat sjukvården enormt mycket. Med hjälp av CoSafe, handgjorda munskydd, kan vi successivt hjälpa i kampen mot Corona. För att ytterligare stödja sjukvårdspersonalen erbjuds CoSafes kunder möjligheten att donera 10 kr utöver munskyddets kostnad, vilka skänks till sjukvården så att de kan köpa fika som tack för deras hårda arbete.

Med hjälp av dessa munskydd kan vi få Botkyrkaborna att känna sig mer trygga och säkra i sin kommun, trots pandemin.

Denna idé är utvecklad av Queen Hisikel, Vanessa Jebrad och Yeterey Ilgöy.

Idé 6

Teens Work

Unga har svårt att få arbete idag. Därför behövs Teens Work – en app för att hjälpa ungdomar i åldrarna 14 till 18 i Botkyrka, och möjligtvis hela Sverige, att hitta ett jobb. I Teens Work samlas anställningar som är anpassade efter studier, så att unga kan få arbetserfarenhet, inkomst och kontakter samtidigt som de går i skolan. Appen fungerar genom att ta kontakt med arbetsgivare som erbjuder jobb som kan utföras av ungdomar. Man loggar in med BankID och ungdomarna har en egen profil där de kan bifoga ett CV.

Genom att ge unga möjlighet till arbetserfarenhet anpassat efter studier kommer samhället att bli mer högutbildat, vilket leder till ett mer utvecklat Sverige.

Denna idé är utvecklad av Emilia Karlsson, Hagar Amartey, Reza Khavari och Oskar Sik.